Sunday, February 10, 2013

Rendang Udang

Rendang Udang....

Sebuah masakkan menu yang berasal dari Singapura, Malaysia dan Indonesia...

Sebut aje RENDANG..ia boleh dipergayakan dengan Ayam, daging dan Seafood.

Masakkan ini sedikit atau sebanyak berempah. Dan ia juga mempunyai rasa yang agak pedas, manis dan sedikit masam. Diperbuat dari Chillipadi, Chillimerah dan tidak menggunakan chillikering. bahan utama nya seperti udang, santan, bawang dan daun limau.

utk memekatnya Saya ada menambahkan kerisik.. lauk ini enak dan lazat dimakan dengan nasi impit, ketupat dan nasi berperisa....

Lauk ini selalunya agak terkenal dihidangkan di Pagi Lebaran, dimasak menggunakan dapur arang lagi menyedapkan lauk ini...

Kalau mahu tahu erti kata RENDANG...carilah di enjin Yahoo atau Google, pasti Anda akan berjumpa...:-)

No comments: