Friday, February 8, 2013

Roti Kirai Dgn Kima daging bersama KacangParang Sayur-sayuran....


Roti Kirai Dgn Kima daging bersama KacangParang Sayur-sayuran....

Hari ini mood ku amat baik...Ahaks...!

dengan ramalan cuaca yang mengatakan hujan sepanjang minggu ini, dan cuti panjang sempena Raya bangsa Tionghua....

Hari ini Dapur Ku tiada Nasi mahu pun Mee....Ku menbuat Roti Kirai/Jala Kegemaran Putera pertama ku....
Selalunya kalau ku buat RotiKirai ini ia akan dimakan dengan kari ayam, daging atau rendang  dan kima...pasti bersma salads...tetapi kali ini ku buat sedikit kelainan.

Ku panggil lauk ini ialah, Kima daging bersama kacang dan sayur-sayuran.....:-) Sedikit kelainan tapi anak-anak ku berkata " Sedap sungguh Mama..!" Alhamdulilah....

Bahan-bahannya:

500gm daging Cincang - dicuci dan ditos air nya

2 tin kacang Kacang Parang

4 biji bawang besar* dikupas kulit dan potong 4

5 biji bawang putih*

1/2 inci halia*

1/3 kunyit basah*

1 sudumakan ladasulah*

5 sudumakan serbuk kari ayam

1 sudumakan serbuk Mixed spices dan serbuk ketumbar,jintan manis dan putih*

2 biji kentang- dikupas kulit dan potong kecil-kecil

2 batang lobakmerah- dibuang kulit dan potong kecil-kecil

1 ikat sayur bayam- dipotong kecil-kecil

3 batang ladamerah -dibuang biji dan potong kecil-kecil

2 biji buah tomato- dipotong kecil-kecil

5 helai daunlimau - dihirs atau dimayang

1 tube tairu

Minyak masak secukupnya

garam secukup rasa

2 mangkuk airputih

Sedikit daun ketumbar - dicuci bersih dan dihiris kasar-kasar utk ditabur atas lauk ini..

Cara-caranya:

 

1) Panaskan minyak dalam kuali. Api sederhana.

2) Tumis bahan-bahan yg dikisar* sampai naik wangi. Masukkan Daging dan gaul sampai rata. Lalu masukkan Kacang dalam tin serta Tomato dan ladamerah gaul dan pastikan tomato sampai layu, Masukkan dua mangkok airputih kedalam bahan yg ditumis ini, kacau sampai rata..

3) Masukkan kentang dan lobak serta daun limau kedalamnya. Kacau dan biarkan kuah nya mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan Tairu dan kacau lagi, Masukkan garam dan kkacau sampai sebati lalu masukkan sayur bayam kecilkan api dan biarkan lauk ini agak pekat serta sayur bayam sudah layu atau masak betul baru boleh dimatikan api nya...Hiasilah dengan Daun ketumbar. Ia boleh dimakan dengan rotiprata dan sewaktu dgn nya....

P/S: * maksudnya bahan-bahan dikisar tanpa air

rasa lauk ini ialah Masam dan pedas....

No comments: