Sunday, July 24, 2011

Pengat Sagu Dodol Durian



Pengat Sago Dodol Durian

Mama masak Bubur ini kerana Mama dapati masih ada 1 paket sago didlm almari. Lalu Mama memasaknya dan setelah siap bubur nya,
Mama makan dengan roti bakar....Enak dan lemak serta lazat sekali..
Bahan dibawah ini hanya cukup 2-3 orang aje. kalau mahu lebih harus ditambahkan lagi bahan-bahannya..

Bahan-bahannya:-

1 cawan sago
1/2 paket kelapa serbuk - dicampurkan air panas sedikit lalu dikacau supaya sebati
2 sudumakan gula melaka -serbuk
1 sudumakan gula putih
4 helai daun pandan
6 biji mini dodoldurian
sedikit garam

Cara-caranya:-

1) Panas air kedalam periuk dgn api sederhana, masukkan daun pandan kedalam nya dan biarkan ia nya mendidih.

2) Bila air mendidih masukkan garam dan sago. Kacau sampai sago nya kembang dgn api kecil.

3) Apabila sago sudah kembang, masukkan 2 macam gula dan kacau lagi sampai gulanya hancur dan rasa apa yg kurang.

4) Apabila sudah cukup rasa, baru masukkan dodol nya dan pastikan dodol nya sudah larut ddddan baru diikuti santan.

5) Bila santan dan dodol serta Sago sudah sebati, bari dimatikan apinya..dan dihidangkan dengan segera..

No comments: