Wednesday, May 4, 2011

Spicy Coconut Seafood Stew





Waduh..! dengar aje nama menu ini rasanya mcm kebaratan laaa. Tapi bila Mama perhatikan ..alamak alaalalalala..lemak chilipadi sey..! Jadi tak mahu rasa hampa, Mama mencubanya..






Spicy Coconut Seafood Stew..



Recipe By Chef Willin Low


4 keping isi ikan Kerisi (tiada tulang dan agaran berat nya 100g )
2 tbspn minyak masak

2 tbspn mentega

1 bawang putih di parut1 suduteh serbuk kunyit
1 Bawang besar di hiris
1 keping Halia dihiris halus-halus
1 Batang serai dititik
1 tbspn sos ikan

5 batang chillipadi (chopped)
200 gram Kupang ( dibersihkan dgn di tos)
1 cawan santan pekat
2 helai daun ketumbar (chopped)
2 helai daun limau(fined sliced)
1 Biji buah lemon( squeezed for the juices)
Garam dan ladasulah secukupnya.


Method:-




1 Goreng ikan setengah masak dan angkat letakkan didalam tissue paper untuk toss minyak nya.



2 Tumis bawang besar, bawang putih, hirisan chillipadi ,Serai, fish sos dan halia kedalam kuali dan biarkan sampai naik wangi.



3 Masukkan air semangkuk kecil dan biarkan kuah itu mendidih.Bila ia mendidih, masukkan serbuk kunyit dan kacau lagi.



4 Bila kuah nya mendidih masukkan kupang, Api hendaklah besar sedikit dalam masa 2 atau 3 minit dan biarkan kupang nya terbuka, lalu masukkan garam dan ladaputih . Kacau lagi.



5 Masukkan santan kedalam nya dan diikuti oleh ikan dan buah tomato serta perahan lemon. Kacau dan biarkan ia mendidih selama 2 minit barulah dimatikan api..



P/s:- Sedap dan lemak serta rasa pedas chillipadi...!





Enak Bagi Mama makan gitu dengan roti perancis...:-)

No comments: