Sunday, April 24, 2011

Lemak Chili Padi Ikan Tenggiri dgn Kentang.



Ikan tenggiri kali ini Mama memasakkan nya Lauk Lemakchilipadi..Lauk yang menjadi kesukaan Hazi


Dia suka Makan dengan nasiputih hangat-hangat. Ikan tenggiri yang tiada tulang dan digoreng sedikit garing ..Enak Tau..


Ini lah lauk ku untuk mereka makan tengahari ini..Resepinya ada disedikan dibawah ini...Dari itu Selamat menjamu tengahari bagi yang bertugas dan yang duduk rumah


Sekian...



ResipiNya:-


Isi ikan tenggiri dalam 20 keping - dilumur dgn kunyit dan sedikit garam

1 biji kentang - dibuang kulit, dibelah lapan lalu digoreng sehingga sedikit garing


8 biji chilipadi kampung *

2 biji bawang besar *

4 biji bawangputih *

1/3 kunyit basah *

1/3 halia *

sedikit belacan*

sedikit ketumbar, jintan manis dan putih *

1 batang serai dititik

4 helai daun limau

2 biji buah tomato dibelah 2

setengah paket kelapa serbuk ditambah dgn air.

minyak dan garam secukup nya.


Cara-caranya:-


1) panaskan minyak dan tumis serai dahulu baru diikuti dengan bahan dikisar *, kacau sampai sebati dengan api sederhana.


2) Setelah garing masukkan satu mangkuk airputih dan diikuti daun limau. Biarkan sampai kuahnya mendidih.


3) Apabila kuah nya mendidih, masukkan ikan dan kentang serta garam, kacau biar sampai semua nya sebati dan bila ia nya sudah sebati, masukkan santan pekat dan kacau lagi.


4) Masukkan buah Tomato dan kacau kacau lagi serta rasa apa yg kurang. matikan api dan hidangkan dengan nasi putih.


P/s: Mama memang suka menggunakan santan serbuk. Kita cuma perlu tambahkan air sedikit dan kacau sehingga rata dan tidak bergentel baru dituangkan kedalam lauk-pauk kita...:-)

No comments: