Sunday, June 20, 2010

Mee Goreng Udang


Bahan-bahannya:

1 kilo Mee Kuning
0.30 sen taugeh
1/2 Kilo Udang ( Dibersihkan, kopek kulit dan kepalanya)-(kepala dan kulit jgn dibuang, saya merebusnya dan kisar sampai halus serta tapis ambil airnya, buang hampasnya)
4 biji Fishkek - potong suka hati
2 biji bawang besar -dikisar
5 biji bawang putih - dikisar
4 sudu besar chilli kering yang sudah dikisar
Sedikit belachan - dikisar
3 batang Daun bawang - dipotong kasar-kasar
2 sudu makan sos Tomato
1 Biji buah tomato - dipotong 4
3 biji Telor
Sedikit minyak makan
Garam dan gula secukup rasa..

Cara-Caranya:

1) Panaskan Kuali. Masukkan minyak dan tumis bahan Kisdar sampai wangi dan garing.
2) Bila rempah sudah garing, masukkan air udang dan kacau lagi sampai ia nya mendidih. Bila ia Mendidih, masukkan garam dan gula, kacau lagi, Kemudian masukkan sos tomato dan kacau lagi sampai ia mendidih membuak.
3) Pecahkan telor satu persatu dan kacau sampai telor hancur, baru masukkan udang dan fishkek. kacau sampai rata dan udang tiga suku masak.
4) Masukkan Mee dan balik-balikkan, kemudain diikuti oleh taugeh dan kacau lagi sampai semua bahan masak. Rasa apa yang kurang dan bila iamenepati rasa, baru masukkan Daun bawang dan kacau sampai rata, lalu angkat dan boleh disajikan dengan Daun bawang goreng serta hirisan daun pudina..


P/s: Mee Goreng udang, enak dimakan sewaktu ia lagi hangat, Jangan lupa tambahkan dengan hirisan timun dan sos tomato sebagai pelengkap menu ini.
Didalam menu kali ini Saya tidak menggunakan Sos tiram atau Kicap serta Aji No Moto..Saya suka pada yang asli, dan yang asli lagi enak dan sihat serta bermutu..
Aji No moto tidak pernah saya gunakan didalam masakkan saya , kecuali saya bertugas di dapur Gerai2, baru saya menggunakan nya..

No comments: