Wednesday, June 10, 2009

Kari Ikan Tenggiri




Bahan-bahannya:-


Sekilo ikan tenggiri - Saya gunakan yang tiada tulang isi aje
10 batang Chilli kering - potong kecil2, rebus sampai lembut dan toskan air nya. *
2 bili bawang besar *
4 biji bawangputih*
sedikit kunyit basah*
sedikit halia*
sedikit belachan*
1 sdteh Campur ketumbar dan 2 beradik jintan*
4 sudu makan serbuk kari -Saya gunakan kari ikan jenama Housebrands
1 batang daun kari
1sdteh biji sawi
1 biji besar bawang putih - dihiris halus-halus
Air asam jawa secukup nya
Minyak secukup nya

1 batang terung - potong ikut citarasa anda
2 biji buat Tomato - belah 2 aje


Cara-caranya:-)

1) Kisar bahan-bahan * sampai halus.
2)Panaskan minyak dalam kuali.
3)Tumis Biji sawi, bawang besar yg dihiris sampai wangi.
masukkan Bahan-bahan yang dah dikisar. Gaul sampai wangi dan garing, baru dimasukkan rempah kari ikan, gaul lagi sampai sebati dan wangi.
4)Masukkan air asam secukup nya.
5)Bila kuah sudah mendidih, masukan terung, tomato serta garam. kacau lagi.
6)Bila sudah mendidih baru masukkan ikan dan biarkan sampai ikan itu masak dan rasa apa yg kurang.
7)Biarkan dalam 5 minit lalu matikan api nya.

6 comments:

Sidratul Muntaha said...

salam
yum yum yum
nmpk sedap lah
aduyaii
tgh2 demam plak ni
terkecur liur bile tgk

MamaElla said...

Salam Sid,

kalau tgh deman usah fikir menu nie... makan kena jaga dan jgn lupa makan obat serta banaykkan minum air masak tau.
Tengkiu sudi singgah Blog Saya...

neeZhom said...

Salaam. huhu ada blog rupanyaa. ble la ziarah2 sini pada masa terluang insyaAllah. hhmm sedapnya kari ikang tu, bila laa aku dpt rasa yerr.

sis, jom la tukeran link keh3. ambe add link akak skrg ;)

regards
~neeZhom~

MamaElla said...

Wsalam dik..
silakan tukar link tau.. Oops sebelum tu da Buka kasut?
Datang ada bawa pinggan kalau tak camner nak rasa kari ikan eh...hik..hik..hik....!!
Mai laaa cnie kalau nak rasa...!!

Bonesteak7 said...

hmmmm.. sedapnya.. so tempting ni. nak try lah masak kari cara gini sis. cuma nak kena cari time jer ni. sibuk memanjang ngan keje. glad i found this link, tu pun dari link nizam tu.. heee

MamaElla said...

Sis..Carilah masa yang amat sesuai untuk mencubanya..
Terimakasih diatas kunjungi ke blog Sis...