Sunday, June 7, 2009

Ayam Goreng Tepung


Ayam Goreng Tepung

Resipinya:-)

Bahan-bahannya:- (1)

7 ketul ayam peha - cuci dan tos sampai kering
2 sudu makan kunyit serbuk*
2 sudumakan serbuk chilli*
2 sudumakan serbuk ketumbar / jintan 2 beradik*
1 sudu makan serbuk kari daging*
1/2 sudumakan serbuk kayu manis*

* dicampur sampai sebati - kering

Bahan dikisar:-(2)

2 ulas bawang putih sedikit halia sedikit garam
Kisar bahan dikisar sehingga halus.
Masukkan kedalam ayam bersama dengan bahan-bahan kering *.
Tambahkan sedikit garam dan perap sehingga 1 jam.

Bahan-bahannya:- ( 3)

2 Biji Telor (L) - dikocok dgn sedikit garam
3 sudumakan Tepung beras
1 sudumakan tepung jagung.
1 sudumakan ladasulah
11/2 sudumakan serbuk roti
Cara-caranya:-

* Campurkan semua bahan kecuali telor. Gaul sehingga ia nya sebati.
* Celupkan ayam kedalam telor dan celup lagi kedalam adunan tepung dan masukkan kedalam minyak yang panas serta kecilkan api nya.
Curah-curahkan minyak keatas ayam sehingga kedua-dua belah nya masak dan garing selama 15 minit.
* Angkat dan toskan kedlm tissu dapur...
P/s: kalau nak lebih pedas tambah serbuk chili lebih sedikit...

11 comments:

Ayu said...

Salam, Mama.. datang jenguk dapur mama..ermm sedap2 semuanya..

MamaElla said...

Wsalam Ayu... Tengkiu kerana datang dan jenguk Dapur Mama..:-)

kucingorengemok said...

dah brp minggu ni teringin kan lontong, tapi kat kl tak jumpa lagi lontong yg mengancam mcm kat johor (or maybe singapura)... re: kiswah belum baca, yg saya kata tu tajuk dia memeluk gerhana, about life in spore in the 70-80s... kalau mama baca rasanya mesti nostalgia!

thekainspecialist said...

salam ziarah.. :) jom tgk kain ela cantik2, buat baju raya :)

MamaElla said...

Alahai Lee... I nampak tajuk buku itu tapi takpelah I nak baca kiswah dulu coz ia pun merupakan buku yg mengahayati perasaan..

Re: Lontong.. kalau tidak dapat cari di Kl.. mai lah sini I masakkan untuk u...!!

MamaElla said...

salam Thekain..
InshaAllah Saya mampir ...:-)

MIMIE AFINIE said...
This comment has been removed by a blog administrator.
MIMIE AFINIE said...

Sakam MamaElla,
Bestnya nampak ayam goreng tu... menggoda betul. Meleleh air liur...

MamaElla said...

Wsalam Kak Mimiie...

ayam kakak yg buat kakak menggoda..ekeke..!!

mummyseri said...

mamaella..
kalo mcm ni tak yah mkn ayam KFC kan..sedap ayam mama grg lagi..errr bhn rempahnya ape ye ?

MamaElla said...

Salam Seri..

Sihat kah..?
betul seri... cuma goreng-gorengan ini nak kena rajin aje laa..:-D
Nanti Mama postkan resipi nya...