Friday, April 3, 2009

Steamed Chocolate Cadbury Crunch cake



Maaf....lama tak update blog ini..almaklum minggu ini Bz mengalahkan Boss pula...hehehe

Tak sempat nak duduk lama didapur... makna nak hantar anak kedokter, anak sakit deman dan stomachflu dan mana sepupu kemalangan...Haizzz... sibuk tersangat dan penat...!!


Hari ini masuk dapur kerana dan rindu nak makan kek.. Terlalu rindu sangat...!! fikir-fikir.. tergerak hati nak cuba buat kek kukus...

Tetapi bukan kek buah tau....nama nya 4C Kukus Kek...

Gelak betul bila Mama tengok nama nya.. tapi sedap rasa nya dan 4C adalah Steam Chocolate Cadbury Crunch Cake..Ha'ah kan panjang lebar nama nya...:-D






Bila kek ini dipotong, kelembutannya amat terasa.. kalau nak dipanggil kek coklat basah pun boleh...

Dalam petiais, ada lagi sekeping Coklat Cadbury Crunch yang ada kacang, jadi Mama patah-patahkan dan taburkan disekeliling nya.. tekan kan sedikit dan kukuslah selama 1 jam...

Bila kek ini dah masak dan sejuk barulah Mama buatkan coklat ganache dan Mama taburkan Oreo Kookies anak-anak nya yang ada belen...Nasib baik mereka tak kisah kalau tidak haiz... Bogel ajelah atas nya...:-D

Resipi kek Mama sertakan.. Ganache tidak tau. kerana Mama cuma cairkan aje coklat itu di atas double boil dan letakkan sesudu makan mentega..dan kacau sehingga cair dan curahkan aje diatas nya lalu taburkan serbuk Oreo kookies yg dah ditumbuk keatas kek ini...Biarkan ia nya sejuk baru boleh dipotong dan makan bersaam Teh-O...

Minta maaf sekali lagi kerana resipi nya Mama ter-type dalam bahasa Omputih daaaa....!

Resipi kek:-

Steamed Chocolate Cadbury Crunch Cake.

200 gm Superfine Flour ( I use Top flour)
100 gm Cocoa Powder
1 tspn Baking powder
1 tspn Soda bicarbonate

3 Eggs

200 gm caster sugar
1 bowl Condensed milk
1 bowl Veg oil
1 bowl Hot water

Methods:-

Sieve Flour, Cocoa, Baking and soda. Put aside.
Beat Eggs, milk ,sugar and oil in another bowl. Till incorperate.
Fold in shifted flour and stir well.
Finally pour in hot water and mix well.
Grease and line an 8x8' round mould
Pour in batter and steam for 1 hour or till cook.
Lastly after the pour just break few chocolate bars and put inside the batter...

Terimakasih Mama nak ucapkan kepada Chef Zubaidah Bte Chepa kerana resipi nya amat Lazat dan sedap...!!

8 comments:

princessharyati said...

tak tau mana nak buat mamaella nuttela kek or this one... mana best ye.. rindu kat mama ella selalu post resepi ye.. chat box dah takde ke?

MamaElla said...

Salam Yatt..

Apa Khabar yatt..?
Dua-dua sedap dan diterima dirumah ini..Ikut selera yatt dan famili ler..
Chat box dah kena kidnap..Belum terfikir nak pasang..apa-apa pun sila lah tinggalkan pesan di Komen..:-)

Rafizah Nordin said...

adeh...meleleh2 ayaq lioq dah ni....

MamaElla said...

Rafizah Nordin,

Cepat-cepat ambil tissue sebelum ia nya jatuh ke keyboards...hehehe

Terimakasih kerana sudi datang ke Blog Saya :-)

kak ina kl said...

salam...alahai cedapnya..mcm nak buat..tapi tunggu anak balik dululah..

MamaElla said...

Kak ina-kl,

Cubalah kak insha-Allah tidak menghampakan..:-)

mummyalyssa said...

ala mama yg ni pon best la plak resepinya..must try nih...

MamaElla said...

Alyssa,

Sedap dan lazat..
Cubalah Alyssa jgn tak cuba...:-)