Sunday, February 8, 2009

Savoury Carrot & Zucchini Loafs


Mama buat loaf ini untuk tambahan sajian masakkan Mama. Boleh dipanggil Cemil-cemilan... Mama mendapati resepinya disebuah majalah omputih dan telah mencuba nya...Walllaaa...sedap dimakan dengan sambaltumis atau chilli sos bersama salads..

Resepi nya:-

200gm Zcchini

1/2 Carrot

1 meduim onion diced

1 cup Chicken Ham - yang ini Mama gantikan ke daging kisar, yg disangai dgn rempah ratus dan sangar sehingga lembab tidak kering

1/2 cup cheddar cheese

2 eggs- lightly beaten

1/2 cup self-raising flour- shifted- Mama gunakan Tepung gandum dan di shift dgn sedikit Baking Powder2 X

1/2 tsp salt

1/2 tsp pepper

1/4 cup olive oil

Methods:-

Preheat Ovens to 180'C

Grease 2 small loaf tins and put aside.

Grated Zucchini and carrots coarsely. Place together in deep bowl.

Mix the remain ingredients and pour Olive oil and mix well.

Fold in the shifted flour and mix well until well incorporated.

Pour into the loafs Tin and bake for 25 to 30 mins or batter is cook right through.

Serve with salads and your favourite sauce...

2 comments:

nurleeta said...

emmm................sedapnyaaaaaa...

MamaElla said...

Alhamdullilah Nur..enak makan dengan salad sayur.. sebagai ganti kan nasi makanan harian kita:-)