Saturday, February 21, 2009

Mee Jan Kueh - Apam Balik


Mama buat kuih ini untuk sarapan petang. Mama mengguna Betty Saw nya resipi..Mama suka kuih ini dengan bertoppingkan jagung , kacang, dan gula.Tetapi untuk anak bujang Mama, mama tambahkan Coklat Peanutbutter skippy nya.. Lazat kata Anak bujang Mama..Satu adunan Mama dapat 11 keping. Mama menggunakan acuan tembaga besi yg kecil size nya.

Kalau digerai atau warung ianya dijual $1.00 sekeping itu pun hanya Gula, kacang dan jagung..kalau nak coklat, blueberri atau etc.. kena tambah duit lagi 0.30 hingga ke 0.60 sen..

11 keping , kalau dibeli mau nya $11 dollars.. wah... baik buat sendiri... lagi jimat kan..Hehehehe...



Resepinya:-

150 g Tepung self raising flour- diayak dgn 1/2 sudu teh serbuk soda bikarbinot
20g gula castor
1/4 sudu teh garam
1 biji telor- dipukol dengan garfu
125 ml air disatukan dengan 125 ml susu segar
30 g mentega - dicairkan disejukkan
1 sudu teh air alkali

Kacang tanah disangai dan dikisar secara asar sedikit.
Gula halus sekucop nya
Jagung berkrim secukup nya.

Cara-caranya:-

Masukkan bahan2 kering kedalm mangkuk besar bersama gula dan garam.
Kacau sampai sebati.
Campur telur dan air dan susu serta kacau sedikit dan masukkan kedalam adunan tepung. Pukul sampai licin dan sebati.
Masukkan mentega cair dan kacau lagi.
Bubuh air alkali dan kacau lagi. Tutup mangkuk adunan dan biarkan ia nya selama 1 jam.
Panaskan kuali Apam atau kuali kecil.
Oles minyak masak sedikit disekeliling kuali dan masukkan 1 senduk kedalam kuali itu dan di pusar-pusarkan kuali itu dan biarkan sampai ia nya masak. baru boleh ditaburkan kacang , gula dan jagun kedalam nya dan lipat dua .
Angkat dan sajikan.

5 comments:

mummyalyssa said...

mamaella..ermm mmg nampak myelerakan betol apam balik tu..kat cni ada jual tapi kite tak brape suke sbb rasanya tak sama cam kat semennjung..tapi kalo nk mkn bolela n org cni panggil kuih terang bulan...nama pun tak sama kan...so mmg rasa nk wat snirik bile tgk bahan2nya pun sng ..

mummyalyssa said...

mamaella sedapla nmpak apam balik tu..nnt kite pun nk try wat snirik..kat cni ada jual tapi bolelah...better kalo nk sedap wat snirik kot n nama pun lain org sabah paggil kue terang bulan...

MamaElla said...

Mummyalyssa

Lain eh nama nya disana... tapi mungkin dalam segi rasa sama kot..Mama buat kuih nie pasal si bongsu suka..cuma sayanglaa kat Dapur mama tiada keju...:-)

nur said...

aduh mama, nur dah terima pm mama tu dah balas pun tapi email address yg mama bagi tu yahoo kata tak ada address seperti itu....jadi yahoo beritau email nur antar kat address itu tak ader.

Yg ari tu nur dah antar sms melalui handphone...tak kan tak sampai kot....handphone no. yg mama beri tu lah nur sms.cuba mama check hp mama tu.

kalau tak pun mama cuba antar nur email kat alamat ini...citisha.salleh83@gmail.com.
mesti sampai punya...nur tunggu.

apa2 pun itu apam balik buat kita lapar tau...cam nak tau.

MamaElla said...

Hp.. tak dapat pun... takpe nanti Mama email Nur..