Sunday, June 1, 2008

Roti Boyan dengan sambal tumis ikan bilis



RotiBoyan yang belum digoreng..



Sesudah digoreng...



Roti Boyan asalnya dari makanan orang Bawean atau dipanggil Orang Boyan.. Mama Pernah merasa roti ini sewaktu mama tinggal di Kampung Chantek lama, berjirankan dengan orang boyan..pendek kata segi makanan dan cakapan dan adat mereka Mama tahu....Syukur kerana Mama masih dapat merasa kehidupan dengan mereka..

Roti Boyan

Resipi nya:

300 gm Tepung gandum
2 sudu makan Minyak sapi -dicairkan
1/2 cawan air suam suam kuku
Sedikit garam dicampur ke dalam air suam

Cara-cara nya:

1 Campurkan Tepung dengan air suam dan uli sedikit kasi rata dan diikuti oleh minyak sapi yang telah dicairkan.

2 Uli sampai ianya lembut dan biarkan ia nya sebentar.

3 Bagikan adunan ini dalam berat 25 gm Sebiji dan mulalah mencanaikan nya selebar dan seluas yg anda bulih lakukan, ambil isi kentang dalam dua sudu makan dan letakkan ditengahnya.

4 Lipatlah dengan kemas dan susun didulang yg ditaburkan sedikit tepung.

5 Panaskan kuali dan gunakan api yang sederhana dan minyak yang banyak supaya bila menggoreng ia terendam.

6 Bila kedua belah sudah cukup garing , angkat dan toskan kedalm pinggan serta sajikan dengan sambal tuumis pilihan anda...

P/s: Adunan ini Mama dapat 7 keping Roti Boyan....

Isi Roti Boyan

7 biji kentang size besar - dikupas dan direbus sampai lembut
3 Biji telur size besar
Sedikit lada sulah dan garam
sedikit daun bawang dan sop - dimayang halus atau kasar
1 Biji Bawang besar - Dihiris halus

Cara-caranya:

1 Tos kentang yang sudah lembut, lalu dilenyek-lenyekkan sehingga halus.

2 Masukkan garam, lada sulah dan telur kedalam nya.

3 Kacau sehingga ia nya rata, lalu masukkan daun sop/bawang serta hirisan bawang besar.

4 Siap letakkan ketepi.








P/S : Terimakasih kepada Saudari Shamsiah Ali, kerana berkongsi resipi ini...

4 comments:

adhik said...

Tidak tahu bila la ada kerajinan nak buat roti berbangsa boyan ni...hik hik hik....

MamaElla said...

Hik..hik..hik..bila teringin, beli aje kat GOmbak..

How To Eat A Cupcake said...

I dunno what that is but it looks really delicious!

MamaElla said...

oh..it is a kind puff and the stuff is boil potato and eggs and a bit of parsley and onion , deep fry and must be eaten with chilli...
Thanks for your dropping by...