Monday, June 2, 2008

Nagasari Jagung



Mama suka Nagasari, kalau dipasar atau kedai makan ada kuih ini, pasti Mama beli. Kalau beli mama terasa hampeh, kerana isinya sedikit dan harap manis aje. jadi bila Mama jenguk kat Blog Bro Rozzan dan resipi nya ada, apa lagi Mama cilok dan Buatlah untuk santapan kami nanti...Satu adunan dapat 10 mangkok..dan sekarang ini Mama lagi tunggu ia nya sejuk didalam petiais...
Nagasari jagung, Mama taruk bebanyak jagung dan yang pasti Mama sukaaaaa!!



Allopz Dear Adik!!!..agak-agak bulih ke Mama bawa utk si Hmmmm nya majlis itu tak?


NAGASARI JAGUNG

Bahan-Bahannya:
1 tin jagung (whole kernel corn)
250 ml santan pekat (bubuhkan secubit garam)

450 ml air
175 gm gula pasir
1 helai daun pandan
(dimasak hingga mendidih dgn api perlahan lalu disejukkan)

200 ml air
1 paket tepung Hoon Kwee
(dicampur dan kacau rata)

Cara:
1) Campuran air dan tpg Hoon Kwee dimasukkan ke dalam periuk dan dikacau sebentar dgn api yg kecil.


2) Kemudian, masukkan air gula dan santan pekat. Teruskan mengacau bancuhan ini dgn api perlahan sehingga menjadi adunan yg hampir pekat. Masukkan jagung dan terus kacau.

3) Apabila adunan menjadi kental, tutup api dan angkat periuk.

4) Bubuh lebih kurang 2 sudu makan adunan ke atas kepingan plastik atau daun pisang dan bungkus dgn rapi. Ini hendaklah dilakukan sewaktu adunan masih panas. Setelah selesai semua adunan, biarkan sebentar sehingga panasnya hilang sebelum dimasukkan dalam peti sejuk .

5) Nagasari Jagung ini enak dimakan ketika sejuk. Selamat mencuba

P/s: Setelah berjaya, Terimakasih kepada Bro Rozzan...for the Resipi..

2 comments:

a_dhik said...

Musykhil...:-)
Si 'Hmm' sape tu ekk? majlis apa ekk?:-)

Jika jagung ni,kan sis....adhik prefer ada rasa koko sikit...sedap bila makan time sejuk.....dan lagiiiiiii..........kalau taruk dalam daun pisang...harumnya lagi terasa..keje lebih sikit tapi rasanya ada Ummphh!...:-)

MamaElla said...

itu sudah terang lagi sejuk lagi bestttt!! Koko eh...next time I try okay...:-)