Monday, May 19, 2008

Sambal Tumis Ikan sardin





Sambal Tumis Ikan sardin

2 Tin ikan sardin
20 Batang chili kering
2 Biji Bawang besar
5 biji Bawang putih
Belachan sejengkal
3 Sudu makan minyak masak
1 mangkok air asam jawa
Gula dan garam secukop rasa

Cara-caranya:

1 Chilli kering dipotong dan direbus sehingga lembut. Selepas itu Cuci dan tos kan.

2 Bawang besar dan putih dibersihkan. belah 4 bagi bawang besar untuk dikisar.

3 Dalam pengkisar , masukkan Chilli, Bawang besar, putih dan belachan dan sedikit air. Dikisar sehingga halus.

4 Panaskan periuk, massukkan bahan-bahan dikisar dan masak sehingga air nya kering. Menggunakan api kecil.

5 Setelah airnya kering, masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata serta wangi.

6 Setelah wangi dan garing, masukkan ikan sardin, air asam, garam dan gula. Kacau lagi dan biarkan sehingga ia nya cukop matang.

7 Rasa apa yg kurang dan setelah pekat matikan api.

No comments: