Monday, April 28, 2008

Resipi Roti-Chef Rohaya

500 gm tepung H.P.(high protein flour)

1/8 tsp calcium propinate.(jika suka.. tak letak pun takpe)

1/2 tsp bread improver

10 gm Instant Dry yeast

50-100 gm gula caster

20 gm susu tepung

5 gm garam (1 tsp)

250 ml air ice (air wap)

60 gm butter


Caranya:

1) campurkan semua bahan kering, gaul rata.

2) masukan air, uli hingga jadi doh.

3) masukan butter, uli hingga licin.

4) apabila licin bagi kebeberapa biji, bulat2kan biarkan 10minit.

5) bentukan, tutup roti dan naikan selama 1 jam.

6) lepas 1 jam, sebelum bakar, renjis atau sray air atas roti.

7) bakar selama 10- 15 min pada suhu 200'C.

P/: Mama pun suka menggunakan resipi Chef Rohaya. Terimakasih ibusha

No comments: