Monday, April 28, 2008

Pau

Pau Dough

Ingredients A
400g flour (Bluekey Pau flour or Hongkong flour)
240g water
1 1/2 tsp instant yeast

Ingredients B
100g flour (Bluekey/Hongkong flour)
120g caster sugar
10g shortening ( i used Crisco )
1 1/4 tsp double-acting baking powder

Method
1. Mix ingredients A together. Knead until smooth and elastic. Let it rise for 40 minutes.
2. Mix dough from method 1 with ingredients B and knead for another 10-15 minutes.
3. Cut into equal portions of 30g or 40g. Wrap in filling.
4. Let rise for 20 minutes.
5. Steam for 12 minutes.

P/s: Ini resepi dari Kc, yg Mama telah cuba so very lembut dan gebu.

***************************************

Kulit Pau

Bahan-bahan
500 gm tepung gandum - 300 tepung gandum,-200 tepung Hongkong
1 sdt yis segera
1/4 cawan minyak jagung
50 gm gula
1 ¼ cawan air
Sedikit garam
2 sdt double acting baking powder

Cara:

1. larutkan gula dalam air (jadikan sirap)
2. Ayak bersama tepung, yeast & garam kedalam mangkok besar
3. Buat bulatan di tgh2 tepung tadi dan tuangkan sirap, minyak dan uli dengan tangan hingga adunan licin (dlm 20 minit)
4. Biarkan doh rehat sebentar (dlm 10 – 15 minit)
5. Uli lagi adunan sambil masukkan double acting baking powder
6. Canai dan isikan inti dan biarkan naik (dlm 20 minit) baru lah di kukus.

P/S: Resepi ini dari Cranko.Cari.com. Resepi ini Mama telah cuba pun result nya lembut dan gebu too.

No comments: